středa 17. ledna 2018

Zásoba - bodýčka a tričko pro Filipa

Nepřišlo to tak náhle a akutně jako s pytlem na spaní, ale bylo jasné, že určité druhy se ve Filipově šatní komodě blíží k vyhynutí. V první řadě body s dlouhým rukávem. Starší kusy by se sice daly prodloužit tím opatentkovaným vynálezem (extendor?), ale pořád na nich zůstávají už krátké rukávy a to mi na zimu vadí.



Jako první jsem myslela na krtčí látku ještě z minulých zásob. Krtek je dost oblíbený a díl s autíčkem vzbuzuje dlouhodobě velké vášně. Protože jsem ale chtěla bodýčka dostatečně dlouhá, aby přežila standardní i sušičkovou srážlivost, krtka nakonec nebylo dost. Je z něj "jen" tričko, které bylo taky třeba.





Do party ke krtkovi je bodýčko z kombilátek k Fiškusovi rovněž ze Stoff & Liebe. Tenkrát jsem neodolala těm pruhům. Příšerky na přední stranu už byly takový bonus od spoluobjednatelky (nevíte někdo, jak se jim tady u nás říká?). Vzadu jsem naaplikovala Fiškuse z postranní lišty látky, ale občas si říkám, jestli bych si to neměla zopakovat. Určitě by to přišití mohlo vypadat líp.



Tohle bodýčko bylo taky první, které jsem obšívala. Nechtěla jsem tentokrát na lemy použít coverlock, hlavně z pohodlnosti a z důvodu větší jistoty při práci s overlockem. Takže lem není na třetiny, ale přišitý jako náplet a prošitý. Dost jsem bádala nad tím, jak to na těch křivkách dole u nožiček změřit a natahovat / nenatahovat. První bodýčko to trochu odneslo, vypadá drobátko nevyrovnaně, ale na Filipovi to vypadá i funguje naprosto bez potíží.

U těch dvou dalších to šlo už trochu líp, ale ještě párkrát by to chtělo. Zcela v duchu hesla mého bývalého šéfa: To je o prvních sto... Ale do patnácti je Filip kvůli mně nosit nebude ;)



U krku (na zapínání) tenhle způsob lemu není úplně ideální - neschová tak dobře všechno to šití. Ale to, že mi to stroj ušije a prošije relativně s jistotou a celkem elegantně, u mne převážilo. Z lícu je všechno, jak má být, a z rubu to vypadá přijatelně korektně. Nicméně až někdy nebudu tolik pospíchat, ještě to lemování i přes všechny záhyby a záložky s coverlockem vychytám :)



Mimochodem, narazila jsem během dnů, kdy jsem to šila, v jedné diskusi na fígl s nůžkami - naplocho poklepat na šev a ten se tak nějak zploští a ztvární. Pro mne úplné novum, přitom jednoduchost sama. Funkčnost při provazování na COLu jsem zatím nevyzkoušela, ale jinde ano. Velmi účinné.








Snad nám tahle zásoba nejakutnější potřebu překlene. Je na čase ušít zase taky něco pro Markétku!

6 komentářů:

  1. Máte to úplně dokonalé. Jste moc šikovná. Taky bych chtěla mít tak precizně odvedenou práci.
    Příšerky neznám a krteček je úžasný.
    Krásné dny.
    Lenka B.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, Oli! Jakým stehem máš prošité ty okraje? A máš to fakt čiště vypracované! Líbí!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, díky! Šiju to normálním stehem, ale trochu to pod patkou natahuju, má to pak větší vůli. U věcí, kde to není třeba přes hlavu na doraz, to dobře funguje. Pokud by se to mělo natahovat opravdu hodně, používám pružný, ale dost nerada ��

      Vymazat
  3. Jsou krásná!! Mám teď nastřiháno na 4 pro Malucha, taky už se zásoba povážlivě tenčí, rukávy jsou nějak krátké... Krtka jsem ale vzala o kus víc, tak mi tam to bodyčko tak tak vlezlo :)

    OdpovědětVymazat