neděle 15. září 2019

O prázdninách se šijou šaty

Tohle léto - nebo přesněji prázdniny - bylo velmi... akční. Kalendář nabitý, pračka vždycky zadýchaná, prádlo ze šňůry rovnou do kabely a už jsme zase byli někde v luftě... Ale ačkoli při tom všem na klidné šicí večery moc pomyšlení nebylo, jedna výjimka se našla. Šaty, a ne jedny. Nějak se to prostě sešlo.
Prázdniny začínaly příjezdem Markétčiny kamarádky. Už dávno jsem si vymyslela, že jim ušiju stejné jednoduché lítačkové šaty, ale pořád se to hrnulo... došívala jsem poslední večer, než zase odjížděla. Chtěla jsem, aby jim chvilku vydržely, ale asi jsem tu velikost trochu přestřelila - myslím, že víc je holky užijou až příští rok.




Pak už jsem začínala chystat "sofiové šaty" jako překvapení Markétce k narozeninám. Látku ve správné fialové barvě jsme před nějakým časem kupovaly spolu a dlouho nebylo jasné, jakým směrem se projekt vyvine. Ale protože z těch dlouho nošených elsových už opravdu odrůstá, nové princeznovské byly potřeba. Dlouho jsem se motala v kruhu a nemohla se rozhodnout, jak to střihnout ani jak to pak dotáhnout, nakoupila jsem několik nakonec nepoužitých ozdůbek a docela se stresovala. Nakonec vyhrál burdovský střih pro víly a dávné hradní paní. V posledních dnech před narozeninami jsem na chalupě po večerech našívala štrasové ozdoby...

Současná hradní paní je dost spokojená, ale o garderobu pečuje bídně. Tak prosím omluvte pomačkané spodničky a čouhající podsádku a vůbec. Švadlenu má taky nespolehlivou, ale teď už jí tu délku snad konečně upraví :)

Když už zbývalo jenom přišít ty štrasové pásky, odjížděly kamarádky na dovolenou. Několikrát předtím komentovaly moje "zahradní šaty", tak dostaly za úkol vybrat si látku a odjížděly se svými. Je fakt, že na volné letní potulování je to kus k nezaplacení.



Všechno to ježdění a intenzívní nepřetržité spolubytí s Filipem po celé prázdniny (Markétka nadšeně absolvovala dvoutýdenní skautský tábor a ještě jeden příměstský) bylo přece jen trochu náročné. Tak jsem požádala svého milého muže o volnou poslední sobotu. Vypravila jsem je všechny do ZOO, vyprosila si, ať se nevracejí před večeří, a užívala si volného bytu a ticha... a rachotu šicích strojů. Jedny trochu serióznější šaty jsem nakonec ušila i pro sebe, v rámci dodržení žánru jsem odložila nůžky po posledním zapošití 31. srpna ve 23:59 :) Fotka je jen tak tak, ale to nemilosrdné světlo aspoň zakrývá, co má.

(V září jsem pak podle stejného střihu chtěla ušít ještě jedny šaty, jen s dlouhým rukávem a bez vázačky. Ale pravděpodobně proto, že už nebyly prázdniny, to prostě nějak nesedlo a mám super kočkovou noční košili ;))

Ať se vám léto překulí v krásný podzim!

4 komentáře:

  1. To byl teda šatový nářez. ;-) Poslední šaty Ti vážně moc sluší! U nás se taky hodně jezdilo, užívalo, neušilo vůbec nic... Ale šatní skříně jsou vcelku poloprázdné, tak se na to budu muset vrhnout. Krásný podzim!

    OdpovědětVymazat
  2. Obdivuju takto plodné léto, ty poslední šaty jsou velmi vydařené :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Ó, ty poslední šaty jsou dokonalé! Nádherně ti sednou, jak střihem, tak barvami a vzorem. Můžu se zeptat, co je to za střih? Líbí se mi ten cudný výstřih, u křížení na hrudníku většinou vychází moc velký a my někteří jej nemáme čím naplnit:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji vám všem, milé ženy! Mám trochu podezření, že ta fotka mých šatů je nějakou záhadou lichotivější než realita, ale tak je to od ní hezký ;)
    Zuzko, je to střih z Burdy 4/2007, model 108. (Materiál je viskózový úplet a je to z něj lepší než z klasického bavlněného z elastanem; z něj to taky není špatné, ale ta výraznější splývavost je lepší.)

    OdpovědětVymazat