neděle 15. června 2014

Klobouček s dělenou krempou - střih a fotonávod

Střih jsem obkreslila z prvního kloboučku, který Markétka nosila loni v létě. Dostal se k nám
v několikáté poděděné generaci a moc se mi na Markétě líbil. Když jí začal být malý, zkusila jsem ho obkreslit a trochu zvětšit. Vyšel mi z toho klobouk, který M. nosí až teď.



































Tak jsem zase zmenšovala - začala jsem se vážně zabývat veličinou "obvod hlavy" a za použití tohoto sympatického vzorečku střih vždy mírně upravila. Od té doby jich bylo už několik a pořád se mi líbí. Teď bylo potřeba udělat jeden opravdu tenký letní. Třeba vám taky přijde vhod.

Střih
(ke stažení zde) je udělaný zcela amatérsky a je ve velikostech 50,52 a 54, případná úprava pro zvětšení
& zmenšení je snadno odvoditelná - matematická pětiminutovka a výše zmíněný vzoreček pomůže doladit přesnou šířku a délku dýnka. Výška obvodového pruhu může být taky  trochu změněna, ale není to nezbytné, zatím jsem vždy pracovala s udanými 7,5 cm. Střih je bez přídavků na švy.


Příprava kšiltíků
Díl je třeba celkem 4x (střih přikládáme rovnou stranou v ohybu látky), většinou mám spodní strany kšiltů z jiné látky. Jednu z látek zpevním nažehlovací výztuží (zkusila jsem obě varianty, nažehlit horní nebo spodní, nevidím výrazný rozdíl).
1x horní a 1x spodní díl sešíju líc k líci po vnější straně (ne na straně, kde bude přišitý ke klobouku).


























Kvůli obracení je lepší prošít až ke kraji látky, aby se to nedělilo. Pak podél švu zastřihnu na cca 5 mm.


























Obrátím na líc, vytvaruji a sežehlím co nejlépe do kulata a prošiji z líce opět cca 5-6 mm od kraje. Pokud máte spodní část kšiltu z jiné látky, u tohoto kroku je dobré zvážit barvu spodní nitě.


























Sesazení klobouku
Kšiltíky jsou připravené, teď je čas začít dávat klobouček dohromady.
Sešiji obvodový pruh, začistím okraje, švové přídavky rozžehlím a prošiji na obou stranách z líce.
Nahoře i dole na obvodovém pruhu je třeba si tužkou nebo špendlíky vyznačit střed čela (protilehle ke švu) a potom postranní středy (vždy polovina mezi označeným středem na čele a švem).
Stejné označení potřebujeme i na dýnku kloboučku - je třeba obkreslit se střihem. Bude to potřeba při sesazování.
POZOR - dýnko kloboučku je delší stranou k uším, nikoli od předu dozadu. Pro mne to bylo nečekané zjištění. Ale možná právě to dělá zajímavý tvar.

Sešpendlím líc k líci dýnko a obvod. 

Většinou začnu u švu pruhu a sesadím jenom u značek a pak tvaruji až při šití. (Větší množství špendlíků mě akorát rozčilovalo a stejně bylo nutné látky dorovnávat.)




Je třeba mít u obou dílů stejný švový přídavek a poctivě přikládat kraj ke kraji. Tohle je asi nejhorší část práce, látky nikde klidně neleží jedna na druhé a do poslední chvíle k dalšímu špendlíku to vypadá, že to nevyjde a bude to zřasené. Ale nakonec to vyjde a může se začišťovat. Kdo má, je to samozřejmě hezčí na overlocku, ale i entl naprosto stačí.

Obrátím na líc a ze strany dýnka těsně u švu proštepuji.

Teď už zbývá jen přišít kšiltíky. Jako první je třeba našpendlit ten přední. Střed kšiltu přiložím lícem vrchní strany k lícu obvodového pruhu a přišpendlím na čelní středovou značku. Potom došpendluji směrem
k oběma krajům. Svislý zelený špendlík na obrázku je čelní střed, žlutý je postranní značka na obvodovém pruhu. Puntíky jsou na spodní straně kšiltu.


Podobným způsobem - střed k zadnímu švu - přišpendlím i zadní kšilt. U postranních značek se překrývají. Zadní musí být z tohoto pohledu navrchu. Postranní značka (svislý žlutý špendlík) by měla být uprostřed překryvu.

Teď je třeba to všechno prošít a začistit. Klobouk drží pohromadě a je v podstatě hotový.

Zbývá už jenom štepování (prošití) právě ušitého švu - švový přídavek kšiltů přišíváme z lícu těsně
u švu k obvodovému pruhu klobouku.



























Hotovo!


























Klobouček můžete doladit podle vlastních představ - třeba páskou na knoflíček okolo.


























Nebo ušít z teplejšího materiálu (já použila fleece) podzimní variantu. Tady s kšiltem nahoře...



































... a tady dole. Možností a variant je mnoho a každý je originál.


































A ještě poslední poznámka: když je klobouček volnější, dá se vzadu trochu stáhnout (max o 1,5 - 2 cm, pak už by se kšilt hodně krčil) ručně přišitou prádelní gumou (našila jsem zevnitř ke švu spojujícímu obvod
a kšiltíky). Když začíná být těsno, gumu odpářete a je to zase v pořádku. Klobouk tak aspoň déle vydrží :)

Ať se klobouky daří. Budu vděčná za zpětnou vazbu, zda je návod srozumitelný, díky!

39 komentářů:

  1. Parádní klobouček! Návod zatím vypadá vcelku srozumitelně a vzhledem k tomu, jak je na tom Jakub s pokrývkami hlavy bídně, tak rozhodně vyzkouším. ;-) Připisuji na svůj šicí seznam. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá moc hezky, kloubouk i návod. Profík! Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem přitom na Tebe, že jsem Ti ten střih slibovala:) Tak snad se bude hodit, i když až takhle se zpožděním. A dík!

      Vymazat
  3. Nadhera! Vetsinou si taky vyrabim strihy podle obleceni co ma, ted zkusim ten vas, kloboucek nutne potrebuje a tenhle se mi moc libi. Dekuji :-) . MP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povede! Taky mě zase jeden čeká :)

      Vymazat
    2. Děkuji! Povedl se moc, trochu jsem si to ztížila měla jsem slabší látku, tak jsem ho udělala oboustranný (z každé strany jinou barvu). Návod je parádní i střih, jen bych možná zdůraznila, že u střihu na kšiltík je v návodu jen jeho polovina. Z fotek to bylo jasné, ale někdo méně zkušený by si mohl všimnout až po nastříhání. Neměla jsem výztuhu, tak jsem do kšiltíku střihla pro zpevnění kus silnější batohoviny. Ještě jich budu dělat víc, v jiných barvách a taky ještě menší :-). Díky moc! MP

      Vymazat
    3. Díky za zprávu a upozornění! Zkusím to nějak zapracovat do popisu. Ať se daří dál :)

      Vymazat
  4. Děkuji mockrát za návod na krásnou čapku. Jsem pokročilý začátečník a díky Vašemu návodu se mi kloboučky povedly. Mám za sebou 4 a holky je nosí i doma. Moc se jim líbí. Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den jen se chci zeptat strih je uz vcetne svovych pridavku?moc dekuji za odpoved chystam se na dvoujtou varku pro syny;0)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Střih je bez přídavků. Ať se vydaří a dobře nosí! Hezký den :)

      Vymazat
  6. dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli ten střih jste nějak zvětšovala já jsem si ho vytiskla a zdá se mi nějak malí když udělám obdelník 50cm tak to kolo je hrosně maličké do toho a ty kšiltíky také tak nevím co dělám spatně prosím poradíte mi moc se mi to líbí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mělo by to odpovídat. Nedělá tiskárna automaticky nějakou úpravu (např. zmenšit na stránku apod.)? Jediné, jak by šlo zkontrolovat, zda se střih vytisknul správně, je změřit tu elipsu (dno kloboučku) a podle uvedeného vzorečku zkontrolovat, jestli obvod odpovídá.

      Vymazat
  7. Dobrý deň,
    veľmi ďakujem za poctivo vypracovaný zrozumiteľný návod, klobúčik sa vydaril, hoci so šitím nemám veľa skúseností. Ešte raz ďakujem za ochotu zdieľať návod :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já děkuji za milou zprávu a jsem ráda, že se klobouk povedl! Mějte se pěkně :)

      Vymazat
  8. Dobry den, krasny kloboucek. Chystam se na nej, jen netusim jakou a jak silnou vypln krempy pouzit. Muzete poradit? Dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to jste mne úplně zaskočila. Já nevím :) Používám nažehlovací výztuhu, na tenhle účel nemusí být moc tlustá. Ale když bude pevnější, nic se nestane. Rozhodně to není tak pevné jako kšilt na koupené kšiltovce, to ani zdaleka. Tak ať se klobouk podaří!

      Vymazat
  9. Dobrý den prosim chtěla bych se zeptat jak mám ušít ten kšilt když tam dávam ten nažehlavací výztuhu jak to mám ušít nechápu pak ten spodní díl látky jak ho tam našiju no nevim jak to mám ušit ten kšilt děkuji za radu předem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, znovu jsem prohlédla návod, zdá se mi, že tam je vše, co jsem schopná k tomu poznamenat. Na jednu látku nažehlíte výztuhu, pak dáte látky lícem k sobě a prošijete a potom otočíte rubem dovnitř a sežehlíte. Ať se vám to podaří.

      Vymazat
  10. Dobrý den, klobouček vypadá skvěle. Jaká látka by na to měla být? Asi něco tvrdšího, aby držela tvar? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, použila jsem už i úplně tenounké plátno, aby byl klobouk co nejlehčí do horkých dní. Sám o sobě pak nijak zvlášť nedržel, ale na hlavě to vypadá v pohodě a kšiltíky jsou zpevněné. Takže spíš podle zamýšleného účelu použití. Ať se vydaří! :)

      Vymazat
  11. Moc pěkně nachystaný návod, zrovna jsem koukala na něco pro kluky a moc mě zaujal, tisknu a večer jdu na to. Díky moc Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, doufám, že to vyšlo a klobouček se podařil. Mějte se pěkně!

      Vymazat
  12. Dobrý večer, moc děkuji za krásný návod. Zvládne to i začátečník jako já. Vše máte moc hezky popsané, sice mi to trvalo, ale za jeden večer mám hotovo. Už se těším co dalšího ušiji. Doufám, že i majitel bude mít z kloboučku radost. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, chystám se šít trochu menší velikost, do střihu jsem si přidala v AutoCadu další 2 velikosti (vel. 45, 48). Můžu ho, s Vaším dovolením, pověsit na FB skupinku pro švadlenky s odkazem na Vaše stránky? Popřípadě Vám ho ráda zašlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci, prosím, můžete se mi ozvat na mail eulischranka@seznam.cz? Děkuji :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Dobrý večer, já sama nevím, o jakou skupinu se jedná, a nevím, zda se dá předpokládat, že paní Jannová nadále čte komentáře... Tak doufám, že se Vám podaří nějakou dobrou skupinu najít. Hezký večer!

      Vymazat
    4. Dobry den,
      Vieme mi doporucit tu fb. skupinku :). Obcas cloveka to inspiruje na nieco nove. Dakujem. V prvom komente mi nezjedlo podpis z nejakeho dovodu. A dekuji za krasny blog.

      Vymazat
  14. Dobrý večer, chtěla bych se zeptat - asi už jsem natvrdlá, ale úplně jsem nepochopila, co vypočítám tím vzorečkem. Obvod hlavy vím a já bych naopak potřebovala vypočítat velikost toho oválu, ne? Takže si mám ten vzoreček "otočit"? Pochopila jsem to správně? Děkuji Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, přesně tak, musíte to otočit. Hledáte délku obou os. Ideální je vycházet z rozestupů velikostí na střihu, tak nějak to odhadnout a pak to podle vzorečku doladit. Ať se podaří! :)

      Vymazat
  15. Dobrý den, super klobouček i návod, moc děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  16. dobrý den, děkuji za návod..stačí prosím ten kšiltík zadní na krytí krku dostatečně?šlo by ho udělat širší?díky, verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré odpoledne, primárně na krytí krku určený není, i když samozřejmě něco zastíní.
      Pokud byste chtěla šít širší, o něco maličko by to asi šlo bez úprav, ale pokud by to mělo být výraznější, nejspíš už by se musel střih upravovat. S tím ale zkušenost zatím nemám. Mějte se hezky.

      Vymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Moc dekuji za navod a strih.Kloboucek je uplne bozi. Uz mam usito a rozhodne neni posledni.

    OdpovědětVymazat
  19. Moc děkuji za perfektní střih, přišel mi vhod. Parádně vše sedí. Už máme dva kloboučky :)

    OdpovědětVymazat