čtvrtek 5. prosince 2013

Pokusní králíci - sada triček

Jak se tak nebezpečně začala vršit hromada úpletů, kterým jsem nedokázala odolat, bylo jasné, že jednou to přijít musí. První tričko.
Vylosovala jsem na něj tenounký - chyba! :-) - úplet, napůl bavlna s viskózou s trochou elastanu, který jsem za pakatel pořídila ve zbytkárně na latka.cz. Na střih jsem použila základní šablonu tady odtud a přizpůsobila podle oblíbeného trika. Kromě základního šití na overlocku bylo všechno poprvé. Lehounký úplet se choval jako pytel žížal. Při rozhodování, jak se zachovat u výstřihu, jsem proto zvolila nejjednodušší variantu - přišití lemu overlockem -
a až postupně jsem se rozhodla, že zkusím ještě štepování okolo.

Když bylo "dospělé" triko skoro hotové, poskládala jsem, co z látky zbylo, a usoudila jsem, že něco nepatrného by se z toho ještě ušít dalo. Střihla jsem to víceméně podle trička s dlouhým rukávem
v Ottobre 4/2012, jen bylo od počátku jasné, že na dlouhé rukávy nezbude. Tak jsem ty krátké trochu nabrala do manžetky. Přední díl jsem přestřihla a udělala holčičí skládek.
U výstřihu jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet jinou variantu než u velkého trika - lemování na třetiny a prošití dvojjehlou. Ještě předtím slzičkové zapínání. To má své mouchy, protože mi nebylo moc jasné, jak to střihnout (rovně?), a návod jsem nemohla najít. Jisté je, že lemování mělo být výrazně užší, a asi přece jen příště střihnu trochu dokulata.
Na dolním okraji trička trička jsem vyzkoušela další novou věc - úzké obroubení bez stehového jazýčku. Byla jsem překvapená, jak opravdu úzké to je, ale na mrňavém tričku to vypadá přiměřeně. Musím se na to do budoucna ještě trochu podívat :)

Od začátku jsem si představovala, že by tam měla být nějaká drobná ozdoba. Obešla jsem asi tři velké galanterie a hledala správně vybarvený a správně veliký knoflík a nikde nic. Už jsem se té myšlenky vzdala. Když jsem doma hledala minikloflíček na zapínání, objevila jsem poklad - byly to přesně ony a bylo jich dost. To jsou takové čtyři tečky za prvními pokusnými králíky.


3 komentáře: