pondělí 2. prosince 2013

Botičky

Samostatnou kapitolou mých prvních šicích pokusů byly botičky. Chvilku jsem zkoumala, jak jsou šité různé capáčky, a v průběhu šití jsem své představy postupně upravovala. Nakonec se botičky osvědčily natolik, že první pár je už úplně procapaný :)


Jak na ně
Šila jsem z tenounké kůžičky, kterou jsem měla doma původně na nějaké pouzdro na knihu. Kupovala jsem ji tuším v řemeslných potřebách. Použila jsem jehlu na kůže a běžnou niť.
V některých fázích se kůže nechtěla moc posunovat, to jsem pak podkládala dospod papír
a prošívala přes něj. Přinášelo to i tu výhodu, že bylo snazší za něj ten šitý kus držet.
Plastové patky se nechtěly po kůži posunovat vůbec, trochu pomůže podlepit je izolepou.



Pustíte-li se do toho, je třeba:
  • Obkreslit nožičku a přidat pár mm po všech stranách (ne moc, tak 2-3, jinak budou botičky moc velké). Neosvědčilo se ani přidání délky, při lezení se Markétka stejně vždycky posunula ke špičkám a botičky pak na patě slézaly. Kůže naopak pracuje
    a trochu se vytáhne, takže botičky chvilku s nožičkou i "rostou". Ke konečnému tvaru po celém obvodu ještě cca 5 mm na švy (1).
  • Vrchní část včetně přídavků vystřihnout ještě jednou - od špičky zhruba do dvou třetin (2) - je možno udělat z jednoho kusu, nebo nakombinovat jako na fotce, nebo je teď čas našít aplikace.
    Bod č. 1 a 2 zopakovat zrcadlově pro druhou nožičku. 
  • Vystřihnout proužek 2,5 cm široký (to je včetně 5 mm švového přídavku na každé straně), který se našije líc k lícu po obvodu vrchního dílu (červená vlnka). Doporučuju ustřihnout proužek trochu delší a podle toho, jak se podaří našít, zbytek odstřihnout. 
  • Celý vrchní díl i s proužkem na nártu založit cca 5mm a prošít (3)
  • Líc k lícu přišít celý vrchní díl k podrážce (černé tečky).
  • Ustřihnout proužek cca 6 - 6,5 cm široký a dostatečně dlouhý pro obvod patičky. Musí tam být přesah přes našitý přední díl, na každé straně stačí 1 cm. (Lze opět ustřihnout trochu delší kousek a při šití těsně před koncem ustřihnout na míru.)
  • Patní díl podélně založit cca 1 cm a prošít. Provléknout úzkou prádlovou gumu - nechat na obou stranách trochu čouhat, konečná délka se ustřihne úplně na závěr.
  • Přišít patní díl k podrážce (hnědé čárky) - na obou stranách cca 1 cm přes přišitý přední díl.
  • Přišít k sobě (nejlépe asi ručně) postranní části včetně gumy. Tu stáhněte tak, aby patičku dostatečně držela, ale zároveň se natáhla po celé délce patního dílu.  
  • Botičky je možné zateplit přidáním filcové vrstvy - po několika nezdařených pokusech pracovat s přišitým filcem jsem se rozhodla přilepit ji až na konec lepidlem na textil a funguje to výborně.


Při častém lezení se nám osvědčila přidaná gumička - volně naměřit
kolem kotníku a přichytit na nártu a vzadu nahoře.

3 komentáře:

  1. Moc pěkné! na kolik tě vyjdou?a kolik času strávíš šitím?my tedy kupujeme capáčky od loocy z fleru a jsme s nimi spokojení.(zvlášť v neděli do dětské místnosti:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, těžko říct, přímo na ně jsem zatím materiál nekupovala. Odhaduju, že do kůže za 200 Kč by se dvoje měly vejít, asi by i trochu zbylo. Pokud bych neexperimentovala (což zatím probíhalo vždy), musí to být ušité dost rychle, určitě do dvou hodin čistého času? Ale ty odhady jsou velmi ošidné.

      Vymazat
  2. Jsou krásný, kdybych je ještě někdy pro někoho potřebovala, budeš mít zakázku ;)

    OdpovědětVymazat