neděle 6. srpna 2017

Na hřiště a na dovolenou - letní šaty

Ukázalo se, že letní strakaté šaty jsou přesně to, co potřebuju. Nemusím řešit, jestli se k sobě hodí vršek a spodek a nejsou na tom vidět skoro žádné fleky (Filip mě zatím spolehlivě zásobuje). Kočkovou látku jsem asi před rokem koupila na Unuodesign jako teplákovinu a dost mě zarazilo, když jsem ji dostala do ruky - tenounká, splývavá, i jsem chvíli pochybovala o uvedeném složení (ba/el, spíš jsem pomyslela na příměs viskózy). Na plánovanou mikinu to rozhodně nebylo.
Počátkem léta jsem v Grébovce zahlédla maminku v jednoduchých šatech a od té doby mi strašily v hlavě. Původně jsem myslela na trochu jiný střih, ale nějak se mi to uleželo a vytáhla jsem tenhle z Ottobre, který už jsem měla i vykreslený. Jen jsem upravila průramky a přidala kapucu, k těm kočkám prostě musela být!



































Těmito šaty začala éra, kdy si moje věci začala oblékat Markétka. Stylově k tomu připojila i odpovídající sponu do vlasů. Sice jsme původně uvažovaly, že ze zbytku koček pro ni uděláme podkoleňáky, ale když jsem ji v těch šatech viděla, domluvily jsme se na jednoduchých šatečkách podle oblíbené noční košilky. Špagetová ramínka z lemovací gumičky, dole zvlněné obšití, ušito bylo snad do půl hodiny.





































































Podle stejného střihu jsem šila ještě dvakrát, jen jsem postupně zjednodušovala. Vzhledem k tomu, že letos v létě hodně nosím zelený kšilt, jsem napřed hmátla po sytě zelených divokých květech (tu barvu se mi nepodařilo zachytit, ale je opravdu, opravdu výrazná :)). Vynechala jsem tentokrát dělící pruh a jen nechala jinak zapůsobit barevné přechody na kapsách. Vznikla spíš taková šatovka, na zahradu a hřiště v horkém létě ideální.



































A na poslední chvíli před dovolenou jsem dodělala ještě poslední, nejjednodušší kousek s želvičkami.
Přední díl je tentokrát kompletně celý v kuse (díly střihu na sebe plynule navazují), zadní je přece jen předělený a trochu vytvarovaný, ale popravdě jen kvůli tomu, že by se mi to jinak nevešlo na látku. Kapsy musely být tím pádem jiné, ale změna je fajn. Jen jsem mohla udělat trochu větší.

S mírnou nadsázkou řečeno jsem odložila nůžky, naskládala všechny tři (čtyři) kousky do tašky a odjela na dovolenou. A v podstatě jsem ostatní oblečení mohla nechat doma, celý týden bylo více než třicet stupňů a na všechna ta hřiště, koupaliště a pláže u přehrad si nic pohodlnějšího neumím představit.

PS. Složení kočkové látky jsem si ověřila nad plamenem, hořela velmi spořádaně. Ale pořád mi vrtá hlavou, že to je "teplákovina". Má zezadu ty správné obloučky, ale ze všech tří látek je nejtenčí, nejlehčí a nejsplývavější a představa látky na tepláky je hodně zavádějící. A i když při nákupech vždycky sleduju gramáž, od té doby, co mi kočky přistály ve schránce, jsem při nákupu teplákoviny vždycky trochu napnutá...

Střih: Ottobre 2015/2

6 komentářů:

  1. 1) Jsi/jste kočky!
    2) Stejný střih mám též v plánu v následující "pětiletce". :-)
    3) Stroje jsou zazimovány, zvítězila rekonstrukce, stěhování pokojů (ložnice x dětský pokoj), malování a jiné roztomilé letní příjemnosti... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) doufám, že stroje procitnou dřív než s jarem! A ať se rekonstrukce splavně daří!

      Vymazat
  2. Ty kočičkové se mi líbí fakt nejvíc! Střih je super, taky je můj oblíbený, i když já potřebuju aspoň náznak rukávku. To Markétka začíná brzy s výpujčkami ve tvém šatníku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi připadá! A zkoušela i všechny další ;)
      Jinak ty kočkové jediné opravdu označuju jako šaty, ostatní jsou spíš taková letní roucha, ale miluju je a jsou pořád v permanenci.
      Ještě to asi někdy vyzkouším s nějakým tím rukávkem...

      Vymazat
  3. Kočky jsou super :o)

    Stejný střih mám s rukávkem, model bez rukávu už přes rok čeká, tak třeba se taky na nějakou dovolenou vybičuju k podobnému výkonu, zatím vítězí požadavky dětí a ušít tři kusy za sebou pro sebe se mi ještě nepovedlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jen jak to leželo na stole... ale blížící se podzim mě hodně rychle přesměruje k dětem :)

      Vymazat