pondělí 2. června 2014

Bezový víkend


Loni jsme tak dlouho otáleli, až jsme bezové květy totálně prošvihli. Na šťávě z nich se všichni shodneme, tak jsem letos sledovala ostřížím zrakem, jestli už jsou dost rozkvetlé a plné pylu. V sobotu jsme byli na návštěvě
u známých na chalupě a to byla ideální příležitost jít na "trh". Pomáhali všichni.



































Bezový sirup z květů
Do třílitrové sklenice 40 velkých květů, 2 litry převařené vody a 80 g kyseliny citronové.
Po 24 hodinách přecedit přes plátno, nechat rozpustit 2 kg cukru a naplnit do lahví.
Šťáva je dělaná zastudena (je proto dobře neubírat množství cukru ani kyseliny), ale neotevřená láhev
v chladu pár měsíců (i do dalšího jara) určitě vydrží.








Kosmatice
V neděli jsme při procházce u nás v okolí přitrhali pár čerstvých květů a večer usmažili kosmatice
- inspirace např. u Šárky.



















































Vyzkoušeli jsme pro nás nezvyklou sýrovou variantu...


... a samozřejmě taky klasiku s cukrem a skořicí.


























Myslím, že na kosmatice v tomhle bezovém období ještě dojde!

1 komentář: