sobota 26. dubna 2014

Sekaná z pekárny

Zase pro líné hospodyně, obzvlášť ideální na tyhle krásné dny, kdy nechcete u přípravy jídla trávit moc času. Maso je křehké, někde na půl cesty mezi dušeným a pečeným. Je z toho málo nádobí a dělá se to samo :)


Základní suroviny tak nějak přibližně:
3/4 kg masa (dle chuti - mix hovězího s vepřovým nebo jen vepřové)
2-3 vejce
150-200 ml mléka
2 střední cibule
2-4 stroužky česneku dle chuti
lžička soli
necelá lžička majoránky
trochu kmínu
rohlík nebo hrst strouhanky

Dobrou vychytávkou je přidat trochu semínek fenyklu (inspirováno Apetitem 9/2013), čerstvou papriku (kapii nebo bílou; barevné tlustokožce bych nechala spíš syrové na ozdobu) nebo strouhaný sýr.

  • Maso, cibuli, česnek a papriku namelu (pokud to jen trochu jde, tohoto času nelituju, čerstvé mleté je nenahraditelné), jako poslední nechám mlýnkem (i kvůli vyčištění) projet rohlík.
  • Všechno rovnou přesypu do formy do pekárny a přidám koření, mléko, vejce, sůl.
  • Vyberu program, který dostatečně dlouho míchá, aspoň 15 minut, lépe i déle.
  • Hned po zamíchání přepnu na pečení, chce to aspoň hodinu. Máte-li časovač delší, dejte 75 minut. Nemáte-li, případně pak ještě dopečte.
  • Při vyklápění z formy myslete na to, že pod masem je určitě trochu šťávy - lepší vyklopit na tácek
    s okrajem než na prkénko.

Varování pro estéty a foodstylisty:
Se sekanou z pekárny žádnou estetickou díru do světa neuděláte.  Nemá seriózní tvar, někdy je taková pobledlá, dost často nemá pořádnou kůrku a od hnětacích háků jsou v mase díry. Ale zase to můžete nasypat do formy, zapnout míchání, nechat vyčůrat a oblíknout dítě, před zabouchnutím dveří přepnout na pečení, a než se vrátíte ze zahrady / trhu / hřiště, voní vám celý byt, samo se to vypne a ještě udržuje v teple. Dobrou chuť!

2 komentáře: