čtvrtek 19. ledna 2017

Trochu nečekaně

se mi v lednu rozrostla šicí rodinka. S potěšením jsem zjistila, že Filip je výborný parťák a dá se s ním udělat spousta práce. Tak jsme se spolu pustili do překreslování střihů, stříhání mých trik a chvílemi i do šití (Filip má na starosti kontrolu zásob nenačatých špulek nití a správu odstřižků).

Když jsem dokončovala první z trik, květované s malinovým lemem, u záložek jsem se opravdu, opravdu zlobila. Pokoušela jsem se nastavovat to pořád dokola, ale nic se mi nezdálo použitelné. Strávila jsem u toho víc času než při chystání střihu, stříhání a šití samotném. Nakonec jsem to nějak ušila, ale téměř současně s odložením nůžek jsem otevřela stránky s coverlocky. A i když jsem občas pokukovala už dřív, tentokrát to dostalo rychlý spád a snad za tři dny byl (s požehnáním mého milého muže) jeden kousek z druhé ruky doma :o)

Filip mi pomohl nastudovat návod a jedním z prvních počinů byla dvě dávno slibovaná trika z velmi příjemného bambusového úpletu pro manžela. Aby bylo jasno, že z toho stroje bude taky něco mít :)

Na černých trikách není nic k vidění (a taky na ně není při šití vidět...), jen jsem po vyzkoušení prvního prototypu byla postavena před výzvu udělat "takové to zesílení vzadu, kde se to chytá při svlékání". Takže druhý kus už je vylepšen, ale technologii budu muset ještě dostudovat, tohle je fakt pokusný králík. (Už jenom - odkud to přišívat, z rubu či z lícu? Když chci jen jednoduché (ne krycí) prošití...aby to bylo přesné a neodstávalo a neprudilo...) Tohle je řetízek, postupně zdvojený, aby byl zachycený fakt úplný okraj :-/



























Úplně první, co nový přírůstek dostal pod jehly, byly Filipovy teplákokalhoty. Dole do nápletu, ale zatím zahrnuté. Radost vzájemná šedivá kočková veliká, až k tanci vedoucí.



































A protože vyhlížíme hory, bylo třeba zazásobit Markétku rukavicemi a Filipa prvními sofťáky. Zkusila jsem ten maximálně funkční (30/15) a maximálně chlupatý (u Tkadexy označovaný jako "long") a připadalo mi, že šiju plyšového mědvěda. A taky jsem prvně v životě po ušití luxovala nejen celý pokoj, ale zevnitř i švy právě ušitého oblečení. Ale na dotek je to heboučké :) Tak jsem přidala bezpalcové rukavičky, třeba si je mladý pán chvilinku nechá (snad ho sníh přesvědčí).





























Markétce ještě jedny modré, ale ty byly v době focení ve školce. Už tam prošly náročnými testy. Nejsou podšívkované, ale v případě potřeby a akutní zimy se do nich dají nosit tenounké prsťáky.
Každopádně mě strašně těšilo zase jednou fotit venku. Přeju vám krásné slunečné dny!

13 komentářů:

  1. Moc pěkné. Zajímalo by mě, jak jste se s tím coverlockem sblížila a jakou máte značku? Já mám Janome, model 1000 CPX, už 6 let a pořád s ním bojuju! Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer! Mám Elnu 444 a sbližování je zatím velmi opatrné :) Mám pocit, že je to takový převlečený Janome 1000 (nebo obráceně?) - ty stroje mi přijdou strašně podobné. Důvodem výběru byla mimo jiné ta velká plocha vpravo... Zatím jsem nezkoušela nic jiného než ten základní steh (nahoře dva rovné) a pak řetízek. Na tři jehly jsem si ještě netroufla. Mám dost respekt, četla jsem mnoho diskusí o tom, jak se u coverlocků švadlenky zlobí. Tak teprv uvidím, jak nám to spolu půjde.

      Vymazat
    2. Já jsem kolem něho přes rok chodila obloukem a v uctivé vzdálenosti, teď na něm už 4 roky šiju se střídavým úspěchem. Teď momentálně jsem ve fázi vzdoru (toho stroje-samozřejmě),já jsem pokorná, ale nevím jako dlouho?!? Až budete mít víc zážitků ze šití na coverlocku, ráda si to přečtu. Přeji hezký víkend Z.

      Vymazat
  2. Oli, povedené výtvory! Asi půjdu na školení nastavování COL. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, díky :) na školení přijď, naučíš mě, co za ty dva roky umíš :) Více viz výše, akutní traumata budu s Tebou konzultovat :)

      Vymazat
  3. Jé, gratuluju k nákupu nového stroje! Jaké jsou první dojmy, zvládá šití přes švy? Moc se mi na Elně líbí ten pracovní prostor pod ramenem, byla v mém užším výběru:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, díky :) první dojmy nadšené, protože to pořádně pruží!!! Pak jsem si samozřejmě všimla, že to občas neprováže... takže šteluju, ladím, zkouším, šiju pomaloučku... Ale ušila jsem toho na něm zatím strašně málo. Tak uvidíme, jak si padneme do noty.
      (To místo pod ramenem bylo téměř hlavním kritériem ;)

      Vymazat
  4. ten filip je velkej!ten vyrost!ta markéta je velká!ta vyrostla!vzpomínáme na vás!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, my taky vzpomínáme, často nad vaším blogem :) mějte se krásně, těším se na setkání!

      Vymazat
  5. Gratuluju k novému přírůstku :o)
    Já zatím vyčkávám, až to ostatní kolem vychytají a pak se uvidí...

    Je to sranda, jak je malý stojí a je Markétce do pasu :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky na to teďka koukám... přitom on je docela kus, je to vtipně zkreslené :)

      Vymazat
  6. Oli a nepromokly Markétce rukavičky? Já ušila minulý týden dvoje Emilce a oboje ve školce promokly. Mám je z toho softshellu od Tkadexy s fleecem (né ten úplně chlupatý) v kombinaci od Mráze s liškama. Tak je asi necháme na jaro a podzim jen do chladu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ifčo, nechala jsem si na odpověď dva dny, kdy jsme zasypaní sněhem na horách. Markétka pod ně nosí ty tenkoučké prsťáky, protože je docela chladno, a má je vždycky suché. Ten soft jsou nějaké zbytky ani nevím, jakého původu, dostala jsem je na aplikace a využila takhle.
      Loni jsem šila také jedny ze zimního softu 10/15 a pokud se pamatuju, taky se na sněhu nepromočily. Ale samozřejmě může záležet na sněhu, tady není nijak mokrý. Měj se hezky!! :)

      Vymazat