pondělí 6. července 2015

Čas jít spát - pyžamová párty

















S koncem nočních plen přišel také konec overálků a dvoudílné pyžamo měla Markétka přesně jedno poděděné, těsně před rozpadem. Ideální chvíle na provětrání látkové skříně!
Bylo jasné, že začít se musí beruškami. Od chvíle, kdy je uviděla, se Markéta pravidelně dotazovala, kdy že už to beuškové pyžamko ušiju. Střih jsem poskládala z jedněch tepláků a mikiny. Záměrně volný, záměrně
u dlouhých rukávů a nohavic bez lemů, a kde to vyšlo, i s většími záložkami, aby bylo kam nastavovat.





































Ne, že by v něm už spala, ale chtěla jsem, aby si ho vyzkoušela, jestli můžu pokračovat podle stejného střihu. Sundat ho ale byl problém. Myslím, že v něm chtěla jít i nakoupit.
Další ráno se objevilo žabičkové. Z obou látek už byly zbytky tak akorát na letní kousek s krátkými rukávy
i nohavicemi - jako stvořené pro tyhle horké dny.



































Příští den už se Markétka sama zeptala, jaké další pyžámko máme. Tygříkové - jeden z prvních úpletů, který jsem kdy koupila. Nejvyšší čas, aby už na něj nebyla moc velká :) Až při jeho šití jsem objevila Ameriku (!)
a začala schovávat zakončení švu u průkrčníku ke straně, aby nebylo na složeném triku vidět (do té doby jsem tvrdošíjně začínala a končila vzadu. No nic, to mi mělo dojít před dvěma lety :)
Zkusila jsem záložky ušít jen dvojjehlou tak, že nezačištěný konec látky je schovaný do toho entlu na rubu (tygříková látka je relativně pevná, kraj látky šel z lícu dobře detekovat). Vypadá to docela hezky. Ale jsem zvědavá, jakou to má šanci na přežití. Markétka je sice relativně klidná holčička, ale oblečení si svléká naprosto nekompromisně.



































Jako poslední si Markétka vybrala kempující medvědy. Je to téměř stoprocentně neholčičí látka, ale zaujala mě na první pohled svou neokoukaností. Jak jsem z ní šila, objevovala jsem další detaily a líbila se mi čím dál víc. Vzhledem k outdoorovému vzoru Markétka usoudila, že tohle pyžamo je třeba vyzkoušet venku.





















































































Celou dobu jsem plánovala, že na konec pyžamové série ušiju sobě noční košili z krásně proužkatého, poctivého, pevného úpletu z Moraviatexu, z mé možná vůbec první hromadné objednávky. Jenže když jsem ho vzala do ruky, bylo mi jasné, že v tomhle vedru něco tak teplého prostě šít nebudu :)
Abych nepřišla úplně zkrátka, vylovila jsem ze skříně jeden z neurčitě barevných prostřihů z Dadky Vracov, trochu jinak to poskládala, aby látka jen tak tak vyšla, a z čiré lenosti lemovat zkusila seznámit stroj s institucí prádlové gumičky.























Teď už spolu s proužky vyhlížíme ochlazení :) Ale stačí mírné, ať máte krásné prázdniny!

Střih kalhoty:  tepláky z Ottobre 4/2002
Střih vrchní díl:  mikina z Ottobre 1/2014 (model 17)

10 komentářů:

  1. Super!

    Mě má milá nová švagrová zapůjčila svůj svatebnědarový rovnosteh a na týden můžu zas šít :-) Už jsem milému vyspravila kraťasy a Milované ušila jeden noční kousek - vlňáky na plenu ze svetrů z burzy :-) Snad jí nebudou moc obrovské :D
    Chystám se na kraťasy pro mou osobu a bambusový spací pytel pro mrňavku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš co dělat. Kdyžtak možná můžu po čas dovolené taky půjčit, když si přijedeš ;)

      Vymazat
  2. Tak to je parádní sada pyžam. Klobouk dolů. A u toho beruškového si zkusila to řasení kolem krku? Šev lemování průkrčníku v jednom sledu s ramenním švem je super i v tom, že se dobře sežehluje a tak dobře připravuje k prošití podél. A hlavně pak není vidět ani při nošení, natož pak při složení do skříně :) A prádlová gumička je super. Ema potřebuje novou sadu a taková gumička by mi dost usnadnila práci a ušetřila čas. Od Stoklasy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, u berušek je prostě malý ten lem! :) Ale vypadá to dost podobně nařaseně, že by to možná byla taky cesta...
      Prádlová gumička je od Mráze, líbila se mi, že je hodně decentní. Stoklasa v době, kdy jsem ji chtěla koupit, měl jenom ty s výraznější krajkou. Ale mám dojem, že od té doby sortiment přibyl, určitě tam mrkni.

      Vymazat
    2. Díky, kouknu. U Stoklasy jsem kdysi koupila gumičku na ramínka do podprsenky, tak to zkusím s ní. Třeba to taky půjde.

      Vymazat
  3. Pyžamka super! A obdivuju hodiny na první fotce!!!!
    No tak já tu samou Ameriku objevila také docela nedávno. :-) Prádlová gumička vypadá báječně.
    Mně se líbí, že Markétka nepreferuje až tak klasické "holčičkovské" vzory. U naší mladé by asi prošlo jen to beruškové pyžamko. A mírně závidím (ale určitě moc přeju) konec plen. Kéž by se chtěl Kubajz trošku inspirovat... ;)
    No a to ochlazení teda nedočkavě vyhlížím, už aby to bylo. U nás na jihu je strašně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty hodiny jsem tam musela dát! :) Mě Markétka s medvědama taky trochu překvapila, s mužem jsme tipovali, že ji to moc nezaujme. Ale chtěla je okamžitě.
      Ať je brzo líp, v noci už by to mělo přijít i s deštěm.

      Vymazat
  4. jů!ty medvědi, paráda:) a gumičkokošile taky krásná!!!šikovná:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to i já jsem si nedávno pořizovala jedno takové pyžámko a když se podívate na tyto stránky zde , tak ho tam i možná najdete, nejsem si totiž jista, zda jsem tam ten odkaz vložila správně :D No nic, mějte se krásně a přeji hezký zbytek večera a hlavně hodně štěstí do nového roku 2022 :)

    OdpovědětVymazat